Hoe bescherm je je baby tegen de zon

De zon brengt veel voordelen met zich mee: het helpt bij de aanmaak van vitamine D, het verbetert de gemoedstoestand en zorgt voor plezierige buitenactiviteiten. Echter, de zon kan ook schadelijke effecten hebben, vooral op de gevoelige huid van baby's. In dit artikel bespreken we hoe je je baby kunt beschermen tegen de zon en veilig kunt genieten van zonnige dagen.

Zoek schaduw op

De eerste en belangrijkste tip om je baby te beschermen tegen de zon is door schaduw op te zoeken. Baby's jonger dan zes maanden moeten zo veel mogelijk uit direct zonlicht worden gehouden. Zoek een plek onder een boom, een parasol of een ander schaduwrijk gebied. Als je geen schaduw kunt vinden, creëer dan zelf schaduw met behulp van een zonnescherm, doek of een speciale UV-beschermende tent.

Vermijd de piekuren van de zon

De zon is op zijn sterkst tussen 11:00 en 15:00 uur. Probeer gedurende deze uren je baby uit direct zonlicht te houden. Plan buitenactiviteiten buiten deze uren om, bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late namiddag.

Gebruik zonnebrandcrème

Voor baby's ouder dan zes maanden wordt het gebruik van zonnebrandcrème aanbevolen. Kies een zonnebrandcrème speciaal voor baby's en kinderen met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30) en een breed spectrum bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling. Breng de zonnebrandcrème 30 minuten voor blootstelling aan de zon royaal aan en herhaal dit elke twee uur of na het zwemmen of afdrogen.

Beschermende kleding

Kleed je baby in luchtige, beschermende kleding die zoveel mogelijk huid bedekt. Kies voor lichte kleuren en stoffen met een strakke weving, zoals katoen, die minder zonlicht doorlaten. Er zijn ook speciale UV-werende kledingstukken verkrijgbaar die extra bescherming bieden.

Hoedjes en zonnebrillen

Een hoedje met een brede rand of een pet met een klep en nekflap beschermt het gezicht, de oren en de nek van je baby tegen de zon. Kies voor een hoedje dat goed past en op zijn plaats blijft. Daarnaast zijn zonnebrillen met UV-bescherming belangrijk om de gevoelige ogen van je baby te beschermen. Let er bij de aankoop op dat de zonnebril 100% UVA- en UVB-bescherming biedt.

Houd je baby gehydrateerd

Op warme, zonnige dagen verliezen baby's gemakkelijk vocht door te zweten. Zorg ervoor dat je baby voldoende drinkt om gehydrateerd te blijven. Voor baby's jonger dan zes maanden is moedermelk of flesvoeding voldoende. Bij oudere baby's kun je naast de normale voeding ook kleine hoeveelheden water aanbieden. Als je baby tekenen van uitdroging vertoont, zoals donkere urine, minder natte luiers, droge lippen of lusteloosheid, neem dan direct contact op met je huisarts.

Wees alert op zonneallergie en zonnebrand

Sommige baby's hebben een gevoeligere huid en kunnen last krijgen van zonneallergie, wat zich uit in jeukende rode bultjes of vlekjes. Als je merkt dat je baby hier last van heeft, zoek dan direct de schaduw op en vermijd verdere blootstelling aan de zon. Zonnebrand is een ander risico voor baby's met hun gevoelige huid. Als je baby toch verbrandt, koel de huid dan voorzichtig af met een natte doek en raadpleeg je huisarts voor verdere instructies.

Controleer regelmatig de huid van je baby

Houd de huid van je baby goed in de gaten tijdens zonnige dagen. Controleer regelmatig op roodheid, irritatie of andere tekenen van zonnebrand of zonneallergie. Doe dit vooral op plekken die gemakkelijk over het hoofd gezien worden, zoals achter de oren, de nek en de voetzolen.

Pas op met reflecterende oppervlakken

Zand, water en lichte oppervlakken weerkaatsen de zonnestralen, waardoor de intensiteit toeneemt. Wees extra voorzichtig in de buurt van dergelijke oppervlakken en zorg voor extra bescherming, zoals een schaduwdoek of een hogere SPF.