Baby ieder uur wakker

Als kersverse ouder wil je graag weten wat je kunt verwachten van de slaap van je baby. Hier zijn vijf dingen die je misschien nog niet wist over de slaap van pasgeborenen.

  1. Pasgeboren baby's slapen het grootste deel van de dag

Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 16 tot 17 uur per dag. Dit komt doordat hun slaapcyclus korter is dan die van volwassenen. Pasgeborenen blijven over het algemeen maar één tot twee uur achter elkaar wakker voordat ze weer in slaap vallen.

  1. Pasgeboren baby's hebben verschillende slaapstadia

Net als volwassenen hebben pasgeborenen verschillende slaapstadia. De twee belangrijkste zijn de actieve slaap en de rustige slaap. Tijdens de actieve slaap bewegen baby's hun armen en benen, maken ze geluiden en hebben ze snelle oogbewegingen. Tijdens de rustige slaap bewegen ze minder en zijn ze stiller.

  1. Het is normaal dat pasgeboren baby's snurken en geluid maken tijdens het slapen

Veel pasgeboren baby's maken geluiden tijdens het slapen, zoals snurken, kreunen en grunten. Dit is volkomen normaal en komt doordat de spieren in hun keel nog niet volledig ontwikkeld zijn. Zolang je baby goed ademt en niet stopt met ademen, hoef je je geen zorgen te maken.

  1. Pasgeboren baby's slapen het beste in een veilige slaapomgeving

Een veilige slaapomgeving is essentieel voor pasgeboren baby's. Leg je baby altijd op zijn of haar rug te slapen op een stevige, vlakke ondergrond zonder kussens, dekens, speelgoed of andere losse voorwerpen in de wieg. Houd de temperatuur in de kamer comfortabel en zorg ervoor dat de wieg goed geventileerd is.

  1. Pasgeboren baby's hebben nog geen vast slaapritme

Pasgeboren baby's hebben nog geen vast slaapritme en hun slaappatroon kan dagelijks veranderen. Probeer het slaappatroon van je baby te volgen en let op de tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen, wrijven in de ogen en huilen. Houd er rekening mee dat het enkele maanden kan duren voordat je baby een vast slaapritme heeft ontwikkeld.

Met deze informatie kun je de slaap van je pasgeboren baby beter begrijpen en ervoor zorgen dat hij of zij veilig en comfortabel slaapt.