Voor veel nieuwe ouders is doorslapen baby een veelbesproken onderwerp. Na de eerste paar weken van constante voedingen en slaap onderbrekingen, beginnen ouders zich af te vragen wanneer hun baby eindelijk doorslaapt. Maar wanneer gebeurt dat nu eigenlijk?
Het is belangrijk om te weten dat elk kind anders is en dat er geen vaste leeftijd is waarop baby's doorslapen. De meeste baby's beginnen rond de drie tot zes maanden 's nachts langer te slapen. Sommige baby's doen dit eerder, terwijl anderen er langer over doen.
Er zijn een paar factoren die van invloed kunnen zijn op wanneer een baby doorslaapt. Een belangrijke factor is het gewicht van de baby. Over het algemeen hebben zwaardere baby's de neiging om eerder door te slapen dan lichtere baby's. Een andere factor is de ontwikkeling van de baby. Als een baby bijvoorbeeld nog niet in staat is om zichzelf te kalmeren of zichzelf in slaap te wiegen, kan dit leiden tot meer nachtelijke voedingen en onderbrekingen.
Ook de voedingsgewoonten van de baby spelen een rol bij het doorslapen. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben de neiging om vaker 's nachts te voeden dan baby's die flesvoeding krijgen. Dit komt omdat borstvoeding sneller wordt verteerd dan flesvoeding en daarom minder lang verzadigd blijft.
Het is belangrijk om te onthouden dat het volledig doorslapen van een baby niet hetzelfde is als een baby die de hele nacht zonder onderbrekingen slaapt. Veel baby's hebben nog steeds voedingen nodig gedurende de nacht, vooral als ze jonger zijn dan zes maanden. Maar sommige baby's kunnen leren om zichzelf weer in slaap te wiegen na een voeding, terwijl andere baby's hulp nodig hebben om weer in slaap te vallen.
Het is ook belangrijk om te weten dat het aanmoedigen van een baby om door te slapen niet betekent dat je hem moet dwingen om langer te slapen dan hij nodig heeft. Het is natuurlijk voor baby's om 's nachts te voeden en de hoeveelheid slaap die ze nodig hebben, verschilt per kind.
Als ouder kun je wel bepaalde dingen doen om te helpen bij het bevorderen van een gezond slaappatroon voor je baby. Zorg ervoor dat je baby overdag voldoende slaap krijgt en dat hij overdag actief is, zodat hij 's nachts meer behoefte heeft aan slaap. Zorg er ook voor dat de slaapomgeving van je baby veilig en comfortabel is en houd een vaste routine aan voor bedtijd.
Wat is doorslapen nu eigenlijk?
Doorslapen van een baby verwijst naar de periode waarin een baby een langere ononderbroken slaap heeft gedurende de nacht, zonder tussendoor wakker te worden voor voeding, verzorging of andere redenen. Bij baby's jonger dan zes maanden is het volledig doorslapen, dus de hele nacht zonder onderbrekingen slapen, nog niet altijd haalbaar omdat ze nog steeds voedingen nodig hebben om te groeien. Naarmate een baby ouder wordt en zich ontwikkelt, zal hij of zij geleidelijk langer kunnen slapen zonder tussendoor wakker te worden. Hoewel het doorslapen van een baby belangrijk kan zijn voor het herstel van de ouders, is het belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is en dat sommige baby's meer voedingen nodig kunnen hebben dan anderen, vooral tijdens groeispurts of ziekte. Het doorslapen van een baby is daarom geen eenduidig concept en de slaapbehoeften en -patronen van elke baby zijn uniek en kunnen variëren.
Kan een pasgeboren baby doorslapen?
Het is niet waarschijnlijk dat een pasgeboren baby de hele nacht doorslaapt zonder wakker te worden voor voedingen. Pasgeborenen hebben een kleine maag en hebben frequent voedingen nodig om te groeien en te gedijen. Het is normaal dat pasgeborenen om de paar uur wakker worden voor voedingen, zelfs 's nachts.
Als je baby echter al enkele weken of maanden oud is en nog steeds erg vaak 's nachts wakker wordt, kan het zijn dat hij of zij niet voldoende voedingen krijgt overdag, of dat er andere problemen zijn die de slaap van je baby verstoren. Het kan nuttig zijn om met je kinderarts te praten om te bepalen of er onderliggende problemen zijn die moeten worden aangepakt.
Over het algemeen geldt dat hoe ouder een baby wordt, hoe meer slaap hij of zij kan krijgen en hoe langer hij of zij kan doorslapen zonder wakker te worden voor voedingen. Dit kan echter variëren van baby tot baby en sommige baby's kunnen langer nodig hebben dan anderen om de hele nacht door te slapen.
Wanneer gaat je baby de hele nacht doorslapen?
Er is geen vaste leeftijd waarop een baby de hele nacht doorslaapt, omdat elk kind anders is en zich op zijn eigen tempo ontwikkelt. De meeste baby's beginnen tussen de drie en zes maanden 's nachts langer te slapen, maar sommige baby's kunnen eerder of later beginnen met doorslapen.
Het is belangrijk om te onthouden dat baby's nog steeds voedingen nodig hebben gedurende de nacht, vooral als ze jonger zijn dan zes maanden. Naarmate een baby ouder wordt, kan hij of zij echter geleidelijk minder nachtelijke voedingen nodig hebben en langer achter elkaar kunnen slapen.
Het bevorderen van een gezond slaappatroon voor je baby kan helpen bij het stimuleren van langer slapen gedurende de nacht. Het is belangrijk om je baby overdag voldoende slaap te geven en te zorgen voor een veilige en comfortabele slaapomgeving. Het handhaven van een vaste bedtijdroutine en het aanmoedigen van zelf kalmerende technieken, zoals het in slaap wiegen zonder hulp, kan ook helpen bij het bevorderen van het doorslapen van een baby.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat het volledig doorslapen van een baby niet hetzelfde is als een baby die de hele nacht zonder onderbrekingen slaapt. Veel baby's hebben nog steeds voedingen nodig gedurende de nacht, vooral als ze jonger zijn dan zes maanden. Het is daarom belangrijk om de behoeften van je baby te begrijpen en deze te respecteren, terwijl je tegelijkertijd werkt aan het bevorderen van gezonde slaapgewoonten.
10 tips voor het doorslapen van je baby
Natuurlijk is elk kind anders en er zijn geen garanties dat deze tips je baby de hele nacht laten doorslapen. Maar deze tips kunnen je helpen bij het bevorderen van een gezonde slaaproutine voor je baby:
- Voedingsroutine: Als je baby nog jong is, kan hij of zij nog steeds 's nachts wakker worden om te eten. Overweeg de voedingsroutine van je baby en pas deze aan om te zorgen voor voldoende voeding overdag.
- Slaapritueel: Een vast slaapritueel helpt je baby zich voor te bereiden op de slaap. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een warm badje, een verhaaltje voorlezen, of een zacht muziekje.
- Maak de slaapkamer veilig en comfortabel: Zorg ervoor dat de slaapkamer van je baby veilig en comfortabel is. Dit betekent een veilige wieg, matras en beddengoed.
- Houd de slaapkamer donker en stil: Zorg ervoor dat de slaapkamer van je baby donker en stil is, zodat hij of zij minder wordt gestoord door externe prikkels.
- Beperk dutjes overdag: Overmatige dutjes overdag kunnen de slaap van je baby 's nachts verstoren. Probeer de dutjes te beperken tot korte periodes overdag.
- Gebruik een slaapzak: Een slaapzak kan helpen om je baby veilig en comfortabel te houden, terwijl hij of zij slaapt.
- Leer je baby zichzelf te kalmeren: Moedig je baby aan om zichzelf te kalmeren door bijvoorbeeld zelf in slaap te wiegen. Dit helpt je baby om te leren slapen zonder je hulp.
- Stel een vaste bedtijd in: Een vaste bedtijd helpt je baby om zich voor te bereiden op de slaap en helpt om een regelmatig slaappatroon te bevorderen.
- Vermijd stimulerende activiteiten voor het slapengaan: Stimulerende activiteiten, zoals tv-kijken, kunnen het moeilijker maken voor je baby om in slaap te vallen. Vermijd deze activiteiten voor het slapengaan.
- Wees consistent: Consistentie is belangrijk bij het bevorderen van een gezonde slaaproutine voor je baby. Blijf vasthouden aan het slaapritueel en de slaapschema's, zelfs als het resultaat niet onmiddellijk zichtbaar is.